17 Mayıs 2009 Pazar

MAKAMLAR VE AÇIKLAMALARI

MAKAM:Kısaca Türk Müziğinde nota dizilerinin isleniş biçimidir.
Ayrıca makam, doğu müziğinin temel özelliğidir. bu açıdan bakıldığında özellikle orta asya’da ve daha sonrada orta doğu ve kuzey hindistan’da çok etkili olmuştur. osmanlı imparatorluğu ile birlikte yaygınlık alanını genişletmiş ve balkanlara, kuzey afrika ve avrupa’ya kadar müziklerde etkileşim yaratmıştır. bu bakımdan doğunun ses sistemleri ve buna göre makamların açıklanması için yazılmış teoriler doğu müziği için çok önemlidir. ayrıca bu teorilerin ve icraların analizleri makamların detaylı olarak icrası ve açıklamasında çok önem taşıyan unsurlardandır. bu dersin genel amacı klasik türk müziği ses sistemlerini tarih içinde tanıyıp, makamları bu sistemler içinde değerlendirmek ve ayrıca bu eserleri uygulayarak, örneklemeli olarak öğrenciyi bilgilendirmek, çeşitli dönemlerde bestelenmiş dini ve din dışı eserlerin ortak kimliklerini belirleyen tür ve biçim yapıları, tipleri, çeşitleri ve ayrıca bunlara dayalı müzikal örnekleri tanıtmaktır.


Ne yazık ki çağdaş-klasik batı müziğinde ve caz'da kullanılan modlarla karıştırılan, aslında kurallar bakımından bu öncekilerden daha da gelişmiş, doğu müziğinin ana bileşenleri... bir mod sesler ve arıza işaretleriyle dile getirilebilecek bir 'yapı'yken, makam başlı başına bir 'tekilliktir' (singularity)... makam sesler ve arızalarından oluşmaz, çünkü doğu müziğinde arızalı ses yoktur, karakteri kendine has sesler vardır... bu yüzden fa yerine acem, fa diyez yerine evc denir, çünkü bu sesler rölatif değil, mutlaktır... bu gibi seslerin farklı kombinasyonları farklı 'diziler' (işte buna mod denebilir) oluşturur... makamlarsa bu dizilerin birbirine eklenmesi ve 'seyir' kuralları (yani sesler arasında dolaşma kuralları) sayesinde bireyleşir (individualize) ya da şahsiyet kazanır...




Türk Musıkîsinde de batı müziğinde olduğu gibi tam ikili aralık dokuz komadan meydana gelmiştir. dokuz
koma olan tam ikili aralık evvelki sesten bir sonraki sese doğru birinci, dördüncü, beşinci, sekizinci ve dokuzuncu komalardan bölünmüştür. bu bölünmeler, önceki sesten sonraki sese doğru diyezlerle, sonraki sesten evvelki sese doğru ise bemollerle gösterilmiştir. bu diyez ve bemollerin kendilerine göre harfleri , işaretleri ve şekilleri vardır. işte türk musıkîsinde tam ikili aralığın bu şekilde bölünmesiyle bir sekizli (oktav) içerisinde yirmidört eşit olmayan (gayrı müsavi) ses meydana gelmiştir. ayrıca bu sesler (ikili aralıklar) muhtelif şekilde birbirleriyle birleşerek türk musıkîsinin esasını teşkil eden tam dörtlü ve tam beşlileri meydana getirir. tam dörtlü ve tam beşliler de birbirleriyle birleşerek makam dizilerini, bu makam dizileri de çeşitli şekiller alarak türk müziğindeki makamları meydana getirmişlerdir.



Batı müziğindeki
dizi veya mod kavramlarının türk müziğindeki karşılığı sayılabilecek terim."türk sanat musikisi"nde görünüşte 500'ün üzerinde makam olmasına karşılık aslında bunlar aynı dizilerin başka perdelere göçürtülmesinden başka bir şey değildir. yani bu 500 makamın çoğu balondur. sanaldır. hatta iddaa ediyorum bir allahın kulu çıkıp 500 makam sayamaz. onu geçtim onun yarısı kadar makamdan eser gösteremez.sadece basit makamları bile incelersek temelde birkaç şişirmeye rastlayabiliriz.örneğin hüseyni ve muhayyer makamları; aralarındaki "en büyük fark", birinin inici diğerinin inici-çıkıcı yapıda olmasıdır. elbette diğer küçük geçki ve kalışlarda değişiklikler olabilir ama bu apayrı bir makamın ortaya çıkmasına sebep olacak kadar fark yaratmaz.tabi bir de hicaz ailesi denen bir olay var: bu hicaz ailesinden kasıt; uzzal, humayun, zirgüle(ya da zirgüleli hicaz) ve hicazdır. bütün bu sayılanlar ayrı bir makam olarak görülmektedir. fakat büyük formlu eserler incelendiğinde bu aileden hangisi ile bestelenmiş olursa olsun diğerlerine mutlaka geçiş yapıldığı görülür.(bu olgu taksimler için de geçerlidir.) nedeni; hicaz ailesi makamlarının hepsinin dügah kararlı ve alt dörtlü-beşlilerinin aynı olmasıdır. üste getirilen dörtlü-beşli aslında bir makam içinde yapılan asma kalışlar olarak da değerlendirilebilinir. sonuç olarak 4 makamdan oluşan hicaz ailesi aslında tek makamın geçkilerinin ayrı ayrı dizileştirilme çabasından başka birşey değildir.bütün bu makam kalabalığının sebebi paradır elbette. bir "sanatkar" bir makam bulduğunda bununla ilgili 3-4 eser yapar ve padişah huzurunda icra eder. karşılığında da ya keseyle altın ya da toprak alır. eh bütün padişahlarımızın da musikişinas olmadığı ortada...makamsallık müziğimize bir taraftan renk katarken diğer taraftan da teorik olarak büyük imkansızlıklar doğurmaktadır.bu yüzden diyorum ki; "gözünü sevdiğim avrupa müziği... temelde 2 diziyle hallediyosun bütün işi valla'' :)

TÜRK MÜZİĞİ MAKAMLARI HAKKINDA GENEL BİLGİLER

Donanım : Anahtardan sonraki bölgeye verilen ad.

Koma : Tabiatta duyduğumuz en küçük ses aralığı

Makamlar :

A-Basit Makamlar :

1-Rast Makamı :

Durağı = Rast Perdesi

Güçlüsü = Neva Perdesi

Seyri = Çıkıcı

Yedeni = Irak Perdesi

Donanım = Segah(Si )ve Eviç(Fa#)

Dizisi = Rast perdesinde Rast 5'lisine Neva perdesinde Rast 4'lüsünün eklenmesiyle olusur.




Seyri = Seyre Rast perdesinde baslar. Rast 5'lisinin ve Yegehtaki Rast 4'lusününseslerinde dolaştıktan sonra Neva perdesinde Geçici olarak yarım karar yapılır. Nevadaki Rast 4'lüsü ve daha az olarak Gerdaniye üzerindeki Rast 5'lisinin inici nağmelerde Eviç perdesi yerine Acem perdesi kullanılır. Bu durumda Neva üzerindeki Rast çesnisi Buselik çesnisine donüşür.Rast 5'lisine Nevada Buselik 4'lüsü eklenmesiyle oluşan dizi Acemli Rast adını alır. Seyir esnasında Rast'ta Rast, Segahta Segah, Dügahta Uşşakli asma kalışlar yapılır. Kararsa çoğu zaman yedenli olur.


Rasta Örnek Seyir


2-Uşşak Makamı :

Durağı = Dügah Perdesi
Güçlü = Neva Perdesi
Seyri = Çıkıcı
Yedeni = Rast Perdesi
Donanım = Segah perdesi (Si )
Dizisi = Dügah perdesi üzrindeki Uşşak 4'lüsüne Neva perdesinde Buselik 5'lisinineklenmesi ile oluşur


Seyri = (Çıkıcı bir makam olduğu için durak veya civaından seyre başlar. Genelde genişleme bölgesinde olan Yegah'ta Rast 5'lisini gösterir. Uşşak 4'lüsü seslerinde dolaştıktan sonra,Neva perdesinde yanm karar yapılır. Daha sonra Neva perdesi üzerindeki Buselik 5'lisi gösterilir. Çargahta-çargahlı, Segahta-Segahlı, Dügahta-Uşşak ve Rastta-Rastlı asma kalışlar gösterir.Tekrar diziyi oluşturan seslerde dolaşılarak Dügahi izerindeki Uşşak 4'lüsiiyle karar verilir.
Not= Uşşak'ın 1 tanini altında Rast, Kurdi'nin 1 tanini altında Buselik Buselik'in 1 taninialtında Çargah dizisi vardır.

Uşşak Örnek Seyir:


3-Beyati Makamı :
Durağı = Dügah Perdesi
Güçlü = Neva Perdesi
Seyri = Çıkıcı-Inici
Yedeni = Rast Perdesi
Donanım= Segah Perdesi
Dizisi = Dügahta Uşşak 4'lüsüne Neva perdesinde Buselik 5'lisinin eklenmesiyle oluşur.



Seyri = Güçlü veya civanndan seyre başlar. Nevada-Buselik Dügahta-Uşşak gösterir.Neva Perdesinde yarım karar yapar. Çargahta-çargahlı, Nevada-Hicazlı,Çargahta-Nikrizli, Gerdaniyede-Buselikli asma kalışlar gösterir.

Not-1 = (Çıkıcı seyirler pest bölgede genişleme gösterir. İnici seyirler tiz bolgede genişleme gösterir. İnici-çıkıcı seyirler hem pest bolgede hemde tiz bolgede genişleme gösterir.

Not-2 = Nerde bir Hicaz varsa 1 tanini altmda mutlaka Nikriz 5'lisi vardır.

4-Buselik Makamı :

Durağı = Dügah Perdesi

Güçlü = Hüseyni Perdesi

Seyri = Çıkıcı-İnici

Yedeni = Nim Zirgüle Perdesi

Donanım = ---

Dizisi = Dügahta Buselik 5'lisine Hüseynide Kürdi 4'lüsünün eklenmesiyle oluşur.

Seyri = Genellikle Rast perdesi üzerinde Çargahla baslanır. Dügah perdesinde yedenlikaldıktan sonra güçlü belirtilir. Güçlü olan Hüseyni perdesi üzerindeki Kürdi, Hicaz veUşşak 4'lüleri gosterilerek yatım karar yapılır. Nevada Hicaz ve Ç'argahta Nikrizçeşnileriyle asma kalışlar görülür. Buselik makamı dizisine donülür ve yedenli tam kararyapılır.

Buselik'e Örnek Seyir :




5-Hüseyni Makamı :

Durağı =Dügah Perdesi

Güçlü =Hüseyni Perdesi

Seyri =Cıkıcı-Inıcı

Yedeni =Rast Perdesi

Donanım = Segah(Si )ve Eviç(Fa#)

Dizisi =Dügahta Hüseyni 5'lisine Hüseyni'de Uşşak 4'lüsünün eklenmesiyle oluşur.

Seyri = Güçlü veya civarında seyre başlar. Dügah Hüseyni, Hüseyni Muhayyer atlamaları sıkça yapılarak diziyi oluşturan 4'lü ve 5'lilerde dolaşılarak Hüseyni'de yarım karar yapılır.Dügahta-Hüseyni, Çargahta-Cargah, Muhayyerde-Hüseyni ve Buselik, Hüseynide-Kürdi yapıldıktan sonra tekrar diziye dönülüp tam karar yapılır.

Hüseyni'ye Örnek Seyir :

6-Muhayyer Makamı :

Durağı = Dügah Perdesi

Güçlü = İnici seyir özelliği gösterdiğinden güçlü 1. derecede Muhayyer 2.derecede Hüseyni'dir

Seyri = Inici

Yedeni = Rast Perdesi

Donanım =Segah(Si)ve Eviç(Fa#)Dizisi = Dügahta Hüseyni 5'lisine Hüseyni'de Uşşak 4'lüsünün eklenmesiyle oluşur.

Seyri = Inici seyir özelliği olduğu için tiz durak (Muhayyer) veya civarında seyre başlar.Muhayyerde Buselikli ve Hüseynili kalışlar yapar. Hüseyni de yarım kararlı kalış yaptıktan sonra Nevada-Rastlı, Hüseyni'de-Uşşaklı,Çargahta-Cargah, Segahta-Segahlı ve Dügahta Hüseyni'li tam karar yapar.

Muhayyer'e Ornek Seyir :


7-Neva Makamı :
Durağı = Dügah Perdesi
Güçlü = Neva Perdesi
Seyri = Çıkıcı-Inici
Yedeni = Rast Perdesi
Donanım = Segah(Si)ve Eviç(Fa#)
Dizisi = Dügah perdesi üzrindeki Uşşak 4'lüsüne Neva perdesinde Rast 5'lisinineklenmesi ile oluşur.
Seyri = Güçlü olan Neva veya civarında seyre baslar. Dügahta-Uşşak ve Nevada-Rastgösterir. Eviçte-Segahlı kalış gösterir. Muhayyerde-Buselik, Nevada-Rast,Nevada-Buselik, çargahta-çargahlı, Dügahta-Uşşaklı ve Rastta-Rastlı kalışlar gösterir.Tekrar diziye donülürve yedenli tam karar verir.
Neva 'ya Ornek Seyir :



8-Tahir Makamı :
Durağı =Dügah Perdesi
Güçlü =1.Derece Muhayyer 2.Derece Neva Perdesidir.
Seyri =İnici
Yedeni =Rast Perdesi
Donanım = Segah(Si )ve Eviç(Fa#)Dizisi =Dügah perdesi üzerindeki Uşşak dörtlüsüne Neva perdesinde Rast beşlisinin eklenmesiyle oluşmuştur.
Seyri = Tiz durak veya civanndan seyre baslar. Muhayyerde-Uşşakli ve Buselikli,Nevada-Rastlı, Dügahta-Uşşaklı, Nevada-Buselikli, çargahta-çargahlı,Segahta-Segahlı ve Rasta-Rast'a kadar iner. Daha sonra diziye donülür ve Dügahtakarar verilir.
Tahir'e örnek seyir:
Hicaz Ailesi :
1-Hicaz Makamı :
Durağı = Dügah Perdesi
Güçlü = Neva Perdesi
Seyri = Çıkıcı - Inici
Yedeni = Rast Perdesi
Donanım = Dik Kürdi, Nim Hicaz ve Eviç
Dizisi = Dügahta Hicaz 4'lüsüne, Nevada Rast 5'lisinin Eklenmesiyle Oluşur.
Seyri = Durak veya güçlü civarında seyre baslar. Çesnilerde karışık gezinipNevada-Rast'lı yarım karar yapar. Diğer Hicazlara asma kalışlı geçki yapılır.Rastta-Nikriz'li Yegahta-Rast gösterildikten sonra karar verilir.NOT:*Yegahtaki genişlemesiyle Basit Suzinak Makamı oluşur.*Pestteki genişleme Rast 5'lisiyle oluşur. Tizdeki genişleme Muhayyerde-Buseliklibundan dolayı Neva perdesinde Acemli Rast oluşur.
2-Hicaz Hümayûn Makamı :
Durağı = Dügah Perdesi
Güçlü = Neva Perdesi
Seyri = Çıkıcı-Inici,Bazen Çıkıcı
Yedeni = Rast Perdesi
Donanım = Dik Kürdi ve Nim Hicaz
Dizisi = Dügah perdesi üzerindeki Hicaz 4'lüsüne Neva perdesinde Buselik 5'lisinineklenmesi ile oluşur.
Seyri = Durak veya güçlü civannda seyre başlar. Nevada-Buselikli yarım karar yapılır.Rast perdesi üzerinde Nikrizli asma karar yapılır. Nim Hicaz ve Dik Kürdi perdesindeasma kalış yapılır. Hicaz çesnileriyle birbirine geçki yapılır. Bu geçkiler;Nevada-Rast,Hüseynide-Uşşak olabilir. Hicaz Humayun Makamında Nişaburlu Kalış, diğer Hicazlardanayıran özelliktir. Genişleme bölgesi gösterildikten sonra Dügah perdesi üzerinde Hicaz 4'lüsü ile karar yapılır.
NOT: Dik Kürdi perdesi Buselik olarak basıldığında Nişaburlu yapı ortaya çıkar.
Hicaz Humayun 'a Örnek Seyir :



3-Hicaz Uzzâl Makamı :
Durağı = Dügah Perdesi
Güçlü = Hüseyni Perdesi
Seyri = Çıkıcı - Inici
Yedeni = Rast Perdesi
Donanım = Dik Kürdi, Nim Hicaz ve Eviç
Dizisi = Dügahta Hicaz 5'lisine, Hiiseynide Uşşak 4'lüsüyle oluşur.
Seyri = Seyre Hüseyni civarında başlar .Diziyi olusturan tüm çeşnilerde gezindikten sonraHüseynide yarım karar yapar. Rastla-Nikrizli, Nim Hicaz ve Dik Kürdi de asma kalışlar yapar,diğer Hicazlara geçki yapar. Nevada-Rastlı ve Buselikli kalış yapar, Dügahta-Hicazlı karar verir.
Uzzal Makamına Örnek Seyir :
4-Zirgüleli Hicaz Makamı :
Durağı = Dügah Perdesi
Güçlü = Hüseyni perdesi
Seyri = Çıkıcı-inici
Yedeni = Nim Zirgüle Perdesi
Donanım = Dik Kürdi, Nim Hicaz ve Nim Sehnaz. (Dik Acem).
Dizisi = Dügahta Hicaz 5'lisine Hüseynide Hicaz 4'lusünün ekienmesiyle olusur.
Seyri = Güçlü veya civarında seyre baslanır. Hüseyni de-Uşşaklı, Nevada-Rastlı ve Buselikli, ve Acem Aşiranda Hicaz gösterir. Dik Kürdi ve Nim Hicazda çesnisizkalışlar gösterir. Rastta-Nikrizli kalıs yapar.Dizinin tümünde dolaşılır veDügahta-Hicazlı karar verilir.
Zirgüleli Hicaz'a Örnek Seyir

28 Nisan 2009 Salı

BURÇLARA GÖRE MAKAMLAR:

BURÇLARA GÖRE MAKAMLAR;

1) NİHAVEND MAKAMI: Oğlak Burcu (Yay Burcu). Satürn, Jüpiter. Toprak- Ateş tabiatlı. Sıcak-kuru yapıdadır. Öğleden sonra ( ikindi ) zamanı etkisi fazladır. Sarı safra, gündüz ve erkek bağlantılıdır. Kan dolaşımı, karın bölgesi, kalça, uyluk ve bacak bölgelerine etkilidir. Kulunç, bel ağrısı ve tansiyon rahatsızlıklarına faydalıdır. Kuvvet ve barış duygusu verir. Akıl hastalıklarına etkili olduğu konusunda önemli bilgiler vardır. En eski makamlardandır. Ebu-selik kelimesinden geldiği söylenmektedir (Güzel yazma ve söyleme yeteneği)
http://www.tumata.com/mp3/1min_nihavent.mp3
2) RAST MAKAMI: Koç Burcu Ateş tabiatlı, kuru-sıcak tabiatlı makam. Gece yarısı ve seher zamanları etkilidir. Soğuk organlar olan kemik, beyin ve yağlara etkilidir. Fazla uyumayı engeller. Düşük nabzın yükselmesine yardımcı olur. Özellikle çocuk bünyesinde nem hakim olduğu için; bu nedenle oluşan dengesizlikleri düzeltir. Akıl hastalıklarına iyidir. Sarı safra bağlantılıdır. Erkek karakter gösterir. Gündüz, Salı günleri etkisi fazladır. Oğlak burcu ve su ile ilişkilidir. Tedavi değeri yüksek olan dört esas makamdan birisidir. Sefa, neşe, iç huzuru ve rahatlık verir. Felç illetine devadır. Başa ve göze etkilidir. Kaslara tesiri vardır. En eski makamlardandır. Farsça "doğru" "dosdoğru" "sağ" ve "gerçek" demektir. Spazmı çözücü özelliği nedeniyle spastik ve otistik hastaların tedavisinde yararlıdır. Mars gezegeni ile bağlantılıdır
http://www.tumata.com/mp3/1min_rast.mp3

3) REHAVİ MAKAMI: Terazi Burcu. Rüzgar tabiatlı. Sıcak ve kuru. Seher zamanı ve ikindiyle yatsı arası etkilidir. Aslan Burcu, Güneş ve Pazar günüyle ilgilidir. Nemli ve kuru, sarı safra, erkek, sağ omuz, baş ağrıları, burun kanamaları, ağız çarpıklığı ve balgamdan gelen hastalıklara, akıl hastalarına faydalıdır. Doğuma yardımcı olur. Göğüs, mide ve yan böğür (basen) için faydalıdır. Sonsuzluk ve yer çekiminden kurtulma duygusu verir. Urfalı; Urfaya ait demektir. X. Yüzyıldan önceye giden bir geçmişi vardır. İbn-i Sina ve Evliya Çelebi'de bahsi çok geçer. Sonraları Rast makamı, Rehavi makamının yerini almıştır. Diğer adı Ruhavi'dir.
http://www.tumata.com/mp3/1min_rehavi.mp3

4) HÜSEYNİ MAKAMI: Akrep Burcu ( Kova Burcu). Su tabiatlıdır. Satürn etkilidir. Nemli ve sıcak. Sabah ve gün ağarırken etkilidir. Sabah- öğlen arası etkisi fazladır. Cumartesi özel gündür. Güzellik, iyilik, sessizlik, rahatlık verir ve ferahlatıcı özelliği vardır. Karaciğer, kalp ve ruhların iltihabını söndürür ve yok eder. Mide hararetini giderici özelliği vardır. Büyük erkeklerde görülen gizli ateşli nöbeti ve günde bir kere gelen ateşli nöbetin giderilmesinde faydalıdır. Sol omuza etkilidir. Sıtma hastalığına iyidir. Barış duygusu verir. İç organlara etkilidir. Tabiat ile birleştirir. İçindeki, gizli pentatonik yapı sebebiyle, kendine güven ve kararlılık duygusu verir; bundan dolayı otistik ve spastik hastalara faydalıdır. En eski makamlardan biridir. En az altı asırlıktır. Mert bir ifadesi vardır. Kalp, karaciğer ve mide için faydalıdır. "Küçük sevgili" ve " Hüseyin ile ilgili" demektir.
http://www.tumata.com/mp3/1min_huseyni.mp3

5) HİCAZ MAKAMI: Yay Burcu. Ateş tabiatlı. Sıcak özellik gösterir. Jüpiter bağlantılıdır. Yatsıdan sabaha kadar olan zamanda etkisi fazladır. Kuru- soğuk nedenli hastalıklar için faydalıdır. Kemiklere, beyne ve çocuk hastalıklarına tedavi edici etkisi vardır. Üro-genital sisteme ve böbreklere etki gücü fazladır. Alçakgönüllülük duygusu verir. Düşük nabız atımını yükseltir ve göğüs bölgesi diğer önemli etki alanıdır. En eski makamlardandır. Zengüle ve Zirgüle makamları ile yakınlık gösterir. Adını Arabistan'daki Hicaz bölgesinden almıştır.
http://www.tumata.com/mp3/1min_hicaz.mp3

6) PENTATONİK MELODİLER: Pentatonik müzik, Asya kökenli Türk musikisinin en önemli ve karakteristik özelliğidir. Bir gam içindeki 7 sesten ikisinin azalması ile, 3 adet tam ve 2 adet 1,5 sesten olmak üzere 5 sesten oluşmuştur. Kendine güven ve kararlılık verir, rahatlık sağlar. Çocuklara, 9-10 yaşına kadar sadece pentatonik müzik dinletilmesi tavsiye edilmektedir.
http://www.tumata.com/mp3/1min_pentatonik.mp3
7) ACEMAŞİRAN MAKAMI: Ateş tabiatlıdır. Kuru-sıcak makamdır. Fecirden kuşluk vaktine kadar etkilidir. Kemiklere ve beyne etkilidir. Vücutta yağ dengesine yardım eder. Yaratıcılık duygusu ve ilham verir. Durgun düşünce ve duyguları canlandırır. Hanımlarda doğumu kolaylaştırır. Anne karnındaki çocuğun yanlış duruşlarının düzelmesine yardım eder. Ağrı giderici ve spazm çözücü özelliği vardır. Lezzet verir, gevşemeye yardımcı olur. En eski şed makamlardandır
http://www.tumata.com/mp3/1min_acemasiran.mp3
8) UŞŞAK MAKAMI: Balık Burcu. Su tabiatlı. Soğuk-nemli. Jüpiter. Fecirden kuşluk vaktine kadar ve günbatımında etkisi fazladır. Beyaz balgam, gece ve dişi bağlantılı olup; Perşembe günü özellik gösterir. Kalp, ayak rahatsızlıkları, nikriz (damla) ağrılarına faydalıdır. Gülme, sevinç, kuvvet ve kahramanlık duyguları verir. Çocukların bütün organlarını etkileyen kuru ve sıcak yellerde ve büyük erkeklerde görülen ayak ağrılarına faydalıdır. Derin aşk ve mistik duyguların ifade vasıtasıdır. En eski makamlardandır. "Aşıklar" demektir. Uyku ve istirahat için faydalıdır, gevşeme hissi verir.
http://www.tumata.com/mp3/1min_ussak.mp3
9) SEGAH MAKAMI: Su ve toprak tabiatlıdır. Soğuk makamdır. Kuşluktan ikindiye kadar olan zamanda etkilidir. Hararetten meydana gelen şişmanlık, uykusuzluk, yüksek nabız, kalp, ciğer ve kas rahatsızlıklarına faydalıdır. Beyin nöronlarına etkisi vardır. Mistik duygular oluşturur. XIV. Yüzyıldan eskidir.
http://www.tumata.com/mp3/1min_segah.mp3
10) SABA MAKAMI: Şecaat, cesaret, kuvvet ve rahatlık verir. Seher vaktinde daha etkilidir
http://www.tumata.com/mp3/1min_saba.mp3
11) BUSELİK MAKAMI: Nihavend makamı ile benzer özelliği gösterir.
http://www.tumata.com/mp3/1min_buselik.mp3
12) ISFAHAN MAKAMI: İkizler Burcu (Yengeç Burcu); Hava tabiatlı, ikindi ile yatsı arası etkilidir. Su bağlantısı vardır. Soğuk ve nemlidir. Beyaz balgam ile ilgilidir. Dişi, gece karakterli, Pazartesi bağlantılıdır. Soğuk tabiatlı olduğu gibi, ateşli hastalıklardan vücudu koruyucu özelliği vardır. Ense, boyun, omuzlar ve sol dirsek için etkilidir. Güven hissi, uyum sağlama, hareket yeteneği, zihin açıklığı, gönül yenileme, düzgünlük verme, zekayı açma ve hatıraları tazeleme özelliği vardır. En az yedi asırlık bir makamdır.
http://www.tumata.com/mp3/1min_isfahan.mp3
13) NEVA MAKAMI: Kova Burcu (Oğlak Burcu); Satürn. Hava tabiatlı, kuru-soğuk özellik gösterir. Kara safra bağlantılıdır. Dişi özellik gösterir. Gece ve kuşluktan ikindiye kadar olan zamanda etkisi fazladır. Göğsün sağ tarafına, böbreklere, omurilik, kalça ve uyluk bölgelerine etkisi vardır. Üzüntüyü giderir ve lezzet verir. Gönül okşayan makam adıyla bilinir. Kötü fikirleri kovduğu, cesaret ve yiğitlik verdiği, gönül sevinci oluşturduğu ileri sürülür. Kuvvet ve kahramanlık duyguları meydana getirir. Akıl hastalıklarının tedavisinde faydalıdır. En eski makamlardandır. Buluğ çağındaki kız çocuklarının kadın hastalıklarına tedavi etkisi vardır. "Ses, seda, makam ve ahenk" demektir
http://www.tumata.com/mp3/1min_neva.mp3
14) BAKSI DANSI: Eski Türklerde baksı adı verilen koruyucu hekimlerin, tedavi esnasında transa geçmek ve bilgi almak için kullandıkları dans. - İmprovize - Kılkopuz ve dombra ile yapılan improvize müzik uygulaması
http://www.tumata.com/mp3/1min_baksi.mp3
15) IRAK MAKAMI: Boğa Burcu; Venüs bağlantılıdır. Toprak tabiatlıdır. Kuşluk ve ikindi vakti etkilidir. Kuru-soğuk karakterdedir. Kara safra ile ilişkilidir. Karakteri dişi olup, etkisi Cuma günü ve geceleri fazladır. Menenjit, beyin ve akıl hastalıklarına faydalıdır. Omuz, kol, sol kol ve ellere etkilidir. Başın üst tarafına etkisi belirtilmektedir. Lezzet verir, düşünme ve kavrama konusunda etkilidir. Korku gidericidir. Saldırganlığı önleyici ve nevrotik hastaları tedavi edici etkisi vardır. Tarih olarak en az 7 asırlıktır. Spiritüel tesiri görülür. Irak-ı Acem'den gelmektedir
http://www.tumata.com/mp3/1min_irak.mp3
16) BÜZÜRK MAKAMI: Aslan Burcu. Ateş, Güneş. Soğuk ve sıcak-kuru tabiatlıdır. Fecirden kuşluk vaktine kadar etkili olmaktadır. Kara safra, dişi ve gece bağlantılı olup, Merkür gezegeni ve Çarşamba günü ile ilgilidir. Zihni temizler, vesvese ve korkuyu def eder. Fikre yön verir. Kulunç ve beyin hasarı ile ortaya çıkan şiddetli hastalıklara yararlıdır. Güç kazandırır. Boyun, boğaz, göğüs, ciğer ve kalp ve yan böğür (basen) için etkilidir. Farsça "büyük" demektir. Yedi-sekiz asırlık bir makamdır.
http://www.tumata.com/mp3/1min_buzurk.mp3
17) ZİREFKEND MAKAMI: Yengeç Burcu. Merkür. Su tabiatlı. Uyku vakti etkilidir. Sıcak- nemli özelliğe sahiptir. Kan, erkek ve gündüz bağlantıları vardır; günü Çarşamba'dır. Sırt, mafsal ağrılarına ve kulunca faydalıdır. Beyinle ilgili ağız çarpılmasına, kalp, ciğer, göğüs, kalça ve sağ omuza etkilidir. Meclisin neşesini arttırır, derin duygu hissi verir. Farsça " döşek ( yatak)" demektir. XIII. asırdan önceye aittir
http://www.tumata.com/mp3/1min_zirefgend.mp3
18) ZENGÜLE MAKAMI: Başak Burcu ( Terazi Burcu). Venüs etkisi. Toprak tabiatlı, sıcak ve nemli. Günbatımından sonra etkilidir. Hava bağlantılıdır. Kan, erkek, gündüz ve Cuma günü ilişkisi vardır. Kalça eklemleri ve bacak içleri ile ilgisi bulunur. Kalp hastalıklarına, menenjit ve beyin hastalıklarına etkilidir. Beyin hastalıkları ve ruh hastalıklarının tedavisi için mide ve karaciğer ateşini yok eder. XIII. asırdan önce Hicaz makamından ayrılarak oluşmuştur. Hayal ve sırlar telkin eder, uyku verir masal duygusu verir. Farsça "çıngırak, def pulu, zil" demektir. İran mitolojisinde bir Türk kahramanın adıdır.
http://www.tumata.com/mp3/1min_zengule.mp3